dilluns, 7 de gener del 2013

TORTELL DE REIS



Com s'han portat els reis amb vosaltres? A casa van arribar carregats de regals, així que tot ahir vam estar provant les joguines amb els peques i no vaig tenir temps de penjar la recepta del tortell de reis que vaig fer. Però avui ja la teniu aquí!

INGREDIENTS
Per la massa mare:
ü  25g de llevat premsat
ü  35g de llet
ü  80g de farina de força

Pel massapà:
ü  150g de sucre
ü  150g de pols d’ametlla
ü  Aigua (quantitat necessària)

Per la massa del tortell:
ü  35g de sucre
ü  20g de llard
ü  250g de farina de força
ü  2g de sal
ü  1 ou
ü  Ralladura de llimona
ü  55ml d’aigua
ü  10ml d’aigua de azhar

Per la decoració:
ü  Fruites confitades
ü  Sucre
ü  Crocant
ü  Un ou batut

Començem preparant la massa mare. Per fer-ho amb la mà triturem el llevat i hi afegim la llet tèbia. Remenem fins que el llevat s’hagi dissolt i seguidament hi incorporem la farina. Quan tinguem una massa homogènia la tapem amb un drap de cuina i ho deixem llevar en un lloc tèbi, per exemple dins el forn (apagat). Ho deixem llevar fins que dobli el volum (uns 20 minuts).

Mentre esperem que la massa llevi preparem el massapà. En un bol barregem el sucre i l’ametlla en pols. De mica en mica hi afegim l’aigua a quantitats petites i barrejem. Hem d’obtenir una massa tova que no es trenqui. Elaborem un xurro amb el massapà i a l’interior hi posem la fava i el rei.

Per seguir amb la massa del tortell a la màquina d’amassar hi posem: el sucre, la sal, el llard, la ralladura de llimona, l’aigua i l’aigua d’azhar. Cal que seguim aquest ordre de manera que el sucre i la sal puguin dissoldres bé. Seguidament hi afegim l’ou i la farina. Amassem fins obtenir una massa elástica que no es trenqui. Arribat en aquest punt hi afegim la massa mare i seguim amassant fins obtenir una altre massa elástica. Per saber si està prou amassada l’estirem amb els dits, si es trenca senyal que cal amassar una mica més.

Sobre la taula de treball hi escampem una mica d’oli. Amb l’ajuda d’un corró estirem la massa fins que sigui ben fina.
En un dels extrems hi posem el massapà i començem a embolcallar-lo amb la massa. Quan tinguem el xurro de massa farcit de massapà li donem la forma típica del tortell unint els dos extrems.
El col·loquem sobre una safata de forn i el pintem amb l’ou batut. Ho deixem fermentar fins que hagi doblat el volum (aproximadament dues hores).
Passat aquest temps el tornem a pintar amb ou i el decorem amb les fruites confitades, el sucre i l’ametlla crocant.

El coem al forn a 180ºC durant 15-20 minuts.
I un cop està fred a menjar per descubrir qui será coronat rei o qui pagarà el tortell.

2 comentaris: