INGREDIENTS
Per la massa mare:
ü 25g de llevat premsat
ü 35g de llet
ü 80g de farina de força
Pel massapà:
ü 150g de sucre
ü 150g de pols d’ametlla
ü Aigua (quantitat necessària)
Per la massa del tortell:
ü 35g de sucre
ü 20g de llard
ü 250g de farina de força
ü 2g de sal
ü 1 ou
ü Ralladura de llimona
ü 55ml d’aigua
ü 10ml d’aigua de azhar
Per la decoració:
ü Fruites confitades
ü Sucre
ü Crocant
ü Un ou batut
Començem preparant la massa mare. Per fer-ho amb la mà triturem el llevat i
hi afegim la llet tèbia. Remenem fins que el llevat s’hagi dissolt i
seguidament hi incorporem la farina. Quan tinguem una massa homogènia la tapem
amb un drap de cuina i ho deixem llevar en un lloc tèbi, per exemple dins el
forn (apagat). Ho deixem llevar fins que dobli el volum (uns 20 minuts).
Mentre esperem que la massa llevi preparem el
massapà. En un bol barregem el sucre i l’ametlla en pols. De mica en mica hi
afegim l’aigua a quantitats petites i barrejem. Hem d’obtenir una massa tova
que no es trenqui. Elaborem un xurro amb el massapà i a l’interior hi posem la
fava i el rei.
Per seguir amb la massa del tortell a la màquina d’amassar
hi posem: el sucre, la sal, el llard, la ralladura de llimona, l’aigua i l’aigua
d’azhar. Cal que seguim aquest ordre de manera que el sucre i la sal puguin
dissoldres bé. Seguidament hi afegim l’ou i la farina. Amassem fins obtenir una
massa elástica que no es trenqui. Arribat en aquest punt hi afegim la massa
mare i seguim amassant fins obtenir una altre massa elástica. Per saber si està
prou amassada l’estirem amb els dits, si es trenca senyal que cal amassar una
mica més.
Sobre la taula de treball hi escampem una mica d’oli.
Amb l’ajuda d’un corró estirem la massa fins que sigui ben fina.
En un dels extrems hi posem el massapà i començem
a embolcallar-lo amb la massa. Quan tinguem el xurro de massa farcit de massapà
li donem la forma típica del tortell unint els dos extrems.
El col·loquem sobre una safata de forn i el pintem
amb l’ou batut. Ho deixem fermentar fins que hagi doblat el volum
(aproximadament dues hores).
Passat aquest temps el tornem a pintar amb ou i el
decorem amb les fruites confitades, el sucre i l’ametlla crocant.
El coem al forn a 180ºC durant 15-20 minuts.
I un cop està fred a menjar per descubrir qui será
coronat rei o qui pagarà el tortell.
Un gran tortell i molt bo
ResponEliminaQue bé que t'ha quedat, sembla ben be de pastisseria, es veu tan tovet... uhmmmm....
ResponElimina