dissabte, 4 de gener del 2014

KRINGLE

Aquest és un tortell d'origen Escandinau. Es menja durant tot l'any però sobre tot durant les festes de Nadal. El farcit pot ser dolç o salat. Jo m'he decantat per la canyella ja que és un gust que el relaciono molt amb les festes Nadalenques. Així que aquest tortell pot ser una alternariva al típic tortell de Reis que mengem a casa nostra.
INGREDIENTS
Per a la massa:
ü  30g de sucre
ü  La pell de mitja llimona
ü  120g de llet
ü  30g de mantega
ü  25g de llevat premsat
ü  1 rovell d’ou
ü  300g de farina de força
ü  1 pessic de sal

Pel farcit:
ü  50g de mantega a temperatura ambient
ü  60g de sucre
ü  2 cullerades de canyella
ü  50g de nous una mica picades
ü  50g de panses sultanes

Pel glaçejat:
ü  1 clara d’ou
ü  50g de sucre

Començarem per preparar la massa.
Pulvuritzem el sucre amb la pell de llimona amb l’ajuda d’un molinet de café.
En un bol barrejem el sucre i la llimona pulvuritzada, la mantega a temperatura ambient la llet tèbia i el llevat. Seguidament hi afegirem el rovell d’ou i seguim barrejant. Per acabar afegim la farina i la sal i amassem  fins obtenir una massa homogènia.
Col·loquem la massa dins un bol tapada amb parer film (per tal de que no faci crosta), i la deixem llevar fins que dobli el volum (aproximandament 1 hora).

Mentre la massa lleva podem preparar el farcit.

Barrejem la mantega, el sucre i la canyella. Un cop tot està ben barrejat ho reservem.

Un cop la massa ha llevat l’estirem sobre una superfície enfariada. Un cop estirada la massa ha de medir 40x50cm aproximadament. Un cop estirada hi escampem el farcit pel damunt, sobre d’aquest hi escampem les panses i les nous.

Ara enrotllarem la massa per la part més llarga de manera que formi un “xurru”. Un cop tenim el nostre xurru fet és hora de tallar-lo. Per fer-ho amb l’ajuda d’un ganivet farem un tall sense acabard’arrivar a l’extrem. És a dir, tindrem 2 xurrus units per un extrem. El següent pas és fer una trena amb els dos xurrus.
Un cop tenim la trena feta li donem una forma de circumferència. Ho coem al forn prèviament escalfat a 180ºC durant 20 minuts.

Mentre tenim el kringle al forn preparem el glacejat. Barrejem la clara d’ou amb el sucre.
Un cop treim el kringle del forn el pintem amb el glacejat.
Un cop fred es pot menjar.


Jo l’he preparat de canyella, panses i nous, però hi ha altre versions: cabell d’àngel i panses, pernil dolç i formatge, o el que us imagineu.

2 comentaris:

  1. Una alternativa genial!!! Petons Sílvia i Bons Reis!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Mònica, però tot hi així no deixarem de banda el tortell tradicional amb el rei i la fava!
      Una abraçada

      Elimina