dijous, 18 d’abril del 2013

PASTÍS MOUSSE DE TRES XOCOLATES



Dimarts va ser l'aniversari de la meva mare i aquí hem teniu, preparant un pastís per celebrar-ho.  A la meva mare li encanta la xocolata, sobretot la negra tot i que amí no m'agrada. Jo prefereixo la blanca tot i que a ella no li agrada. En fi, vaig fer una versió en mousse del típic pastís de tres xocolates. Boníssim!!!! El detall dels botons.... bé, feia temps que tenia aquest motlle i no l'havia utilitzat encara, jejeje Li va encantar tant de gust com la decoració.
FELICITATS MAMA!!!

INGREDIENTS

Pel pa de pessic:
ü  6 ous
ü  200g de sucre
ü  200g de farina

Per a la mousse de xocolata negra:
ü  250ml de nata per muntar
ü  2 ous
ü  3 làmines de gelatina
ü  50g de sucre
ü  200g de xocolata negra
ü  Un rajolí de llet

Per a la mousse de xocolata amb llet:
ü  250ml de nata
ü  2 ous
ü  3 làmines de gelatina
ü  30g de sucre
ü  200g de xocolata amb llet
ü  Un rajolí de llet

Per a la mousse de xocolata blanca:
ü  250ml de nata
ü  2ous
ü  3 làmines de gelatina
ü  20g de sucre
ü  150g de xocolata blanca
ü  Un rajolí de llet

Per a la decoració:
ü  Xocolata blanca
ü  Xocolata amb llet
ü  Xocolata negre

Començem per preparar el pa de pessic. Separem les clares del rovells. Batem els ous amb el sucre fins que blanquegin i reservem. Muntem les clares a punt de neu i les afegim a la mescal anterior.
Amb suavitat afegim la farina previament tamissada. Un cop tenim una mescla homogènia ho aboquem dins un motlle i ho deixem coure al forn durant 35 minuts a 180ºC.
Un cop passat aquest temps treiem el pa de pessic del forn i el deixem refredar completament.
Un cop fred amb l’ajuda d’una lira o ganivet tallarem el pa de pessic lonjitudinalment de manera que ens quedarem amb un cercle de la part central així ens assegurem que no té la “crosta” de la part superior  ni la de la part inferior. Amb l’ajuda d’un ganivet extreiem la crosta del voltant. D’aquesta manera obtindrem un pa de pessic prim (0,5 – 1cm) i molt esponjós.
La resta del pa de pessic la podem congelar i utilizar-la per fer uns cakepops, per exemple.

Per preparar la mousse de xocolata negra començarem per muntar la nata i la reservem.
Muntem les clares i les reservem.
En un bol hi posem les làmines de gelatina amb aigua freda per tal d’hidratar-les.
Batem els ous amb el sucre fins que blanquegin.
Fonem la xocolata ja sigui al bany maria o bé al microones (en aquest cas cal vigilar de que no es cremi).
Escalfem la llet i hi dissolem les làmines de gelatina (sense l’aigua).
Barrejem la xocolata fosa, la llet amb la gelatina i els rovells amb el sucre.
Un cop la mescla anterior és homogènia hi afegim les clares i la nata amb suavitat. Un cop tots els ingredients están integrats ja tenim la mousse preparada.

Seguidament preparem la mousse de xocolata amb llet i per acabar la de xocolata blanca. Les dues mousse les preparem de la mateixa manera que la mousse de xocolata negra.

Per muntar el pastís necessitarem el mateix motlle (o un de la mateixa mida o una miqueta més gran) que hem utilitzat per fer el pa de pessic. Cal que aquest motlle sigui bastant alt o no ens hi cabaràn les tres capes de mousse.

Al fons del motlle hi col·loquem el disc de pa de pessic. Al seu damunt hi afegim la mousse de xocolata negra i ho deixem refredar a la nevera mentre preparem la mousse de xocolata amb llet. Un cop preparada l’afegim al damunt de la mousse de xocolata negra. Ho tornem a deixar dins la nevera mentre preparem la mousse de xocolata blanca. Un cop preparada l’afegim a les mousse anteriors.

Per decorar he utilitzat uns botons de xocolata. Per fer-los fonem xocolata i omplim els motlles, en aquest cas en forma de botons. Ho deixem refredar a la nevera. Un cop freds ja els podem utilitzar.


Un detall dels botons.

divendres, 12 d’abril del 2013

COCA DE POMA I CREMA

Hola de nou, perr fi sembla que el fred és fora i no tornarà, i la primavera ja es fa notar. Per això a casa ja hem començat l'operació "bikini", però com que no vull renunciar a publicar receptes de pastissos i altres dolços... els he adaptat en una versió light. Avera que us sembla!!

INGREDIENTS:
ü  Una làmina de pasta de full
ü  3-4 pomes Golden
ü  400ml de llet desnatada
ü  11g de stevia (edulcorant natural)
ü  100ml de llet evaporada (Llet “Ideal”)
ü  2 ous
ü  50g de Maizena
ü  1 branca de canyella
ü  8g de vainilla ensucrada
ü  Pell d’una llimona
ü  Melmelada d’albercoc

Començem per preparar la crema. Separaem un got de la llet. A la llet que hem separat hi dissolem la maizena i ho reservem.
 La resta de llet la posem dins un cassó al foc juntament amb la branca de canyella, la pell de llimona, llet evaporada, stevia i la vainilla.
Un cop veiem que comença a arrencar el bull ho retirem del foc i hi afegim els ous tot remenant. Seguidament hi afegim la barreja de llet i maicena. Ho tornem a posar al foc sense deixar de remenar. Quan ja ha espesseït ho retirem del foc i deixem que es refredi.

El següent pas és estirar la làmina de pasta de full. Al seu damunt hi escampem una capa “generosa” de crema.
Al damunt d’aquesta capa hi disposem la poma pelada i tallada a làmines.
 Courem la coca al forn durant uns 20-30 minuts.
Passat aquest temps la retirem del forn i la deixem refredar.
Mentrestant triturarem una mica de melmelada per asegurar-nos de que no te cap grumoll de fruita. Seguidament l’escalfarem una mica.
Utilitzarem aquesta melmelada líquida per pintar tota la superficie de la coca per donar-lli un aspecte brillant.

Bon Profit!!

dilluns, 1 d’abril del 2013

PASTÍS DE XOCOLATA I MAYONESA AMB CREMA DE FORMATGE (LA MONA)

Dilluns de Pasqua i exepcionalment us porto la recepta de la mona amb puntualitat. En altres publicacions ja he comentat que   tinc dos fills preciosos (molt entremeliats) però preciosos; El meu pare és el padrí d'en David (el gran) i la meva mare del l'Eloi (el petit). Com que saben que m'encanta fer pastissos (i algun invent també) hem van proposar que enlloc d'anar ells a comprar la mona la fes jo. Així que aquí la teniu, i com a als petits de casa els encanten els trens... doncs una mona amb un gran tren de xocolata!!
INGREDIENTS

Pel pa de pessic:
ü  60g de xocolata negra (en trossets molt petitets)
ü  70g de cacau en pols
ü  400ml d’aigua
ü  460g de farina
ü  3 culleretes de llevat
ü  240g de sucre
ü  200g de sucre moré
ü  320g de mayonesa
ü  2 ous
ü  1 culleradeta d’essència de vainilla

Per la cobertura:
ü  250g de formatge d’untar
ü  250g de sucre glaç
ü  300ml de nata per muntar
ü  1 culleradeta de vainilla ensucrada
ü  50g de mantega

Pel tren de xocolata:
ü  Xocolata blanca
ü  Xocolata amb llet
ü  Xocolata negra
ü  Colorants per xocolata

Per decorar:
ü  Colorants en gel de diferents colors
ü  Fondant blanc
ü  Pasta de flors
ü  Aigua (per unir les peces de fondant)


La primera feina és preescalfar el forn a 180ºC. SEguidament en un bol hi posem la xocolata a trossets i el cacau en pols i hi afegim l’aigua bullint. Ho remanem bé i ho reservem.
En un altre bol tamissem la farina i el llevat, també ho reservem.
Seguidament amb l’ajuda de la batedora batim el sucre blanc, el sucre moré i la mayonesa. Quan la barreja és homogènia hi afegim els ous i seguidament la vainilla.
Per acabar incorporem la barreja de farina alternant amb la de xocolata.
Aboquem la barreja dins un motlle folrat amb mantega i una capa fina de farina. Ho posem dins el forn durant uns 40-45 minuts o fins que l’escuradents surti net.

Per preparar la cobertura seguirem els mateixos passos que en receptes anteriors. El primer pas es barrejar el formatge amb la mantega. Un cop ben barrejats hi afegim el sucre i la vaina ensucrada. Un cop tenim una mescla uniforme ho reservem.
En un altre bol començem a muntar la nata. Un cop muntada l’integrem amb moviments suaus a la mescla anterior.

L’idea del pastís és que sembles un Prat, així que he tenyit la cobertura de formatge amb colorants amb gel de color verd.

Fer  el tren de xocolata no és complicat però requereix molta paciència i temps.
El primer pas es fondre la xocolata al bany maria. Hem de tenir en compte que l’unica xocolata que és pot tenyir és la blanca, ja que la negra o amb llet tenen un color massa fosc. Els colorants que utilitzem han de ser amb base d’oli per tal de no alterar la composició de la xocolata.
Un cop tenim la xocolata fosa la podem tenyir amb unes gotetes de colorant i barrejant molt bé.
Amb l’ajuda d’un pinzell pintarem (per exemple amb groc) els detalls del nostre tren, ho deixarem refredar a la nevera. Seguidament farem els detalls d’un altre color, i així successivament fins que hàgim fet tots els detalls. Per acabar hem de revestir tot el vagó amb xocolata (de la que volguem) per tal de que els detalls quedin units al vagó.

Les flors les he fet amb pasta de flors mentre que les figures (abelles, marietes, cuc i cargol) estan fetes amb fondant.

Els arbres són cakepops, però la recepta me la reservo per una altre ocasió.

BONA PASQUA A TOTHOM!!!

el cargol
Les flos amb la marieta i l'abella
Una vista general

 
La vista aèreea amb els arbres.
La vista frontal.

dissabte, 30 de març del 2013

BRUNYOLS

Com cada any, el dijous sant a casa és el dia de fer brunyols o bunyols dieu-ne com volgueu. Aquest any enlloc d'amassar-los a mà ho he fet amb l'amassadora i ha anat molt bé, ja que ha quedat una massa que per treballar era perfecte. L'únic "problema" és que no han llevat massa, no sé si serà pel temps ja que va ploure durant tot el dia, l'humitat, etc. He de dir que tot i no llevar massa de gust estaven.... deliciosos!!

INGREDIENTS
ü  2kg de farina
ü  ½ kg de sucre
ü  7 ous
ü  150g de llevat de Forner
ü  1 pot d’anís en gra (uns 45g aprox)
ü  ½ pot de vainilla ensucrada
ü  La ralladura de 2 llimones
ü  ½ got de moscatel
ü  ½ got d’anís
ü  100g de mantega
ü  Una miqueta d’aigua
ü  Sucre per ensucrar-los un cop cuits
ü  Anís per ruixar-los
ü  Oli

Començarem per posar dins un recipient gran la farina, el sucre, la vainilla, l’anís en gra i la pell de llimona i ho barrejem una miqueta.
Seguidament hi afegim la fantega fosa, l’anís i el moscatel.
En un got o tassa hi posem una mica d’aigua tíbia i hi dissolem el llevat. Un cop ben desfet ho afegim a la barreja anterior i seguim barrejant.
Ara ja només queda afegir els ous. Ho ferem posan-los un a un. Siguerem amassant una estona més.
Un cop la massa està ben amassada la tapem amb un drap i la deixem que llevi fins a doblar el volum. Aquest procés depent molt de la temperatura, humitat, etc i pot oscil·lar entre 1 i 3 hores.

Un cop la massa ha llevat és el moment de coure el brunyols.
Ho farem amb un paella fonda i amb oli abundant.
Tallem la massa en porcions no massa grans ja que amb l’escalfor de l’oli encara creixerà una miqueta més. Els brunyols han d’aconseguir un color marronós.
Un cop cuits els traiem del foc i els posem en una safata on amb l’ajuda d’un porró amb anís els ruixarem una miqueta.
El següent pasé s ensucrar-los, i l’últim però un dels més importants és: disfratar-los, hi ha qui ho fa amb una copeta de moscatell.

dimecres, 27 de març del 2013

PASTÍS MASSINI

Que us sembla aquest pastís? És un clàssic però està boníssim!!! El vaig preparar pel meu pare pel dia del pare, ja que aquest és un dels seus preferits. No en van quedar ni les engrunes!!!

INGREDIENTS
Pel pa de pessic:
ü  6 ous
ü  200g de farina
ü  200g de sucre

Pel farcit:
ü  1l de nata per muntar
ü  100g de sucre
ü  180g de xocolata fondant (nestle postres)

Per la gemma:
ü  3 ous
ü  100g de sucre
ü  Sucre per cremar (al gust)

Començarem per prepara el pa de pessic. Per fer-ho separem els rovells de les clares. Seguirem per batre els rovells amb el sucre fins que aquests hagin doblat el volum. En un altre bol muntem les clares a punt de neu. Un cop muntades les afegim amb molta suavitat a la mescla anterior. Ara tamissem la farina, un cop ben tamissada i sense grumolls l’incorpore a la mescla anterior amb moviments suaus.
Un cop hem obtingut una mescla homogènia ho aboquem dins un moltlle i ho posem al forn (preescalfat a 180ºC) durant 35 minuts.
Passat aquest temps el traiem del forn i el deixem refredar.
Un cop el pa de pessic està totalment fre el podem tallar. Només en necessitem dos discs prims (1cm de gruix com a molt). Amb tot el pa de pessic que sobra jo l’he congelat per un dia utilizar-lo per fer cakepops.
Per tal de que el pstís sigui més esponjos amb l’ajuda d’un ganivet  li treurem tota la “crosta” del voltant.

Ara prepararem la trufa. Primer de tot cal fondrre la xocolata. Podem fer-ho al microones o al bany maria. Jo prefereixo el bany maria ja que amb el microones cal estar molt a la güait per tal de que la xocolata no es cremi.
Ara posem 500ml de nata per muntar en un bol i hi afegim la xocolata fosa i començem a muntar-ho. Un cop ha muntat ja tenim la trufa a punt.

Seguidament muntarem la resta de la nata amb el sucre. Un cop muntada la reservem.

Ara només queda preparar la gemma. Per fer-la en un cassó al foc hi posem els ous (sencers) i el sucre. Ho tindrem al foc i no deixarem de remenar fins que adquireixi una consistencia semblant a la crema.

Ara començarem a muntar el pastís. El primer que farem és posar un dels discs de pa de pessic al fons. Sobre d’aquest hi col·locarem la trufa. Sobre d’aquesta hi escamparem la nata.
Per tapar el pastís hi col·locarem el disc de pa de pessic que ens queda i sobre d’aquest la gemma.
L’últim pas a seguir és espolvorejar una mica de sucre sobre la gemma i cremar-lo amb l’ajuda d’una pala de cremar o un soplet de cuina.

Per decorar podem posar-li unes maduixes, virutes de xocolata, etc.


dissabte, 23 de març del 2013

PASTÍS DE XOCOLATA I CREMA DE FORMATGE (BASQUET BESALÚ VILA COMTAL)

Com ja sabeu dimarts va ser Sant Josep, i com ja us haveu adonat jo sempre penjo les receptes amb retard. Així que aquí ho teniu: el pastís que vaig fer per en Josep (el meu marit) pel dia del seu sant. Com que juga a Bàsquet amb l'equip del poble (Besalú Vila Comtal) vaig pensar que li agradaria u pastís d'aquesta temàtica. I li va agrdar molt!!! Espero que a vosaltres també.

  
INGREDIENTS

Pel pa de pessic:
ü  6 ous
ü  150g de farina
ü  30g de cacau en pols
ü  200g de sucre
ü  1 culleradeta de llevat

Per la cobertura:
ü  250g de formatge d’untar (tipus philadelphia)
ü  250g de sucre glaç
ü  300ml de nata per muntar
ü  1 culleradeta de vainilla ensucrada
ü  50g de mantega

Per decorar:
ü  Fondant blanc
ü  Colorants en gel (verd, negre, marfil, groc i taronja)

Coençarem per preparer el pa de pessic. La primera feina, com sempre, és preescalfar el forn a 180ºC.  Batrem els ous amb el sucre fins que el seu aspecte sigui un escuma blanquinosa i hagin doblat el seu volum inicial.
Ara hi barrejarem la farina, el llevat i el cacau que ja hem tamissat anteriorment. Cal que incorporem aquests ingredients amb molta suavitat.
Ara ho posem dins el motlle i cap al forn durant 35 minuts.
Passat aquest temps comprovarem amb un escuradents si està cuit; ja sabeu que per fer-ho punxem amb un escuradents el pastís, si l’escuradents surt net señal que està cuit, si surt brut caldrà deixar-lo una miqueta més dins el forn.
Un cop el pastís està cuit cal deixar-lo refredar completament.

Ara començem a preparar la cobertura. En un bol hi posem el formatge i la mantega i ho barrejem. Un com tenim una massa homogènia hi afegim el sucre i la vainilla ensucrada i seguim barrejant i ho reservem.
En un altre bol muntem la nata. Un cop muntada, l’afegim a la mescla anterior amb moviments molt suaus. Ja tenim la cobertura llesta pel nostre pastís.
Com que el pastís que volia prepara era temàtic he tenyit la cobertura de color taronja. Per fer-ho he utilitzat colorants en gel de color groc i vermell.

Amb l’ajuda d’una lira o un ganivet, partim el pastís per la meitat i hi escampem una bona capa de la crema de formatge. El tapem amb l’altre part del pastís i repetim l’operació cobrint també els laterals.
Els detalls dels pastís (les cistelles, les línies del terra, el jugador de bàsquet) están fets amb fondant blanc i tenyit amb els colorants amb gel.
Espero que us agi agradat!!!


Detall del jugador amb l'equipació del Besalú Vila Comtal. Mai havia moldejar una figura amb fondant, i la veritat és que estic bastant contenta amb el resultat (tot i que es pot millorar esclar).
!

divendres, 15 de març del 2013

BOMBONS DE NOCILLA BLANCA

No se si us ha passat mai, però quanna casa comprem una caixa de bombons sempre queden els de licor i els de xocolata negra. Per aquest motiu he decidit fer-ne a casa i només dels gustos que més ens agraden. Porten una miqueta de feina però el resultat val la pena!

INGREDIENTS:
ü  200g de xocolata amb llet
ü  3 cullerades de nocilla blanca

Començem per trossejar la xocolata i fondre-la al microones. Hem de vigilar de que no es cremi. La temperatura que auria d’assolir és de 55ºC.
Un cop la xocolata està fosa l’aboquem sobre una superficie de marbre o hacer inoxidable(ha de ser una superficie que al tacte sigui més aviat freda) per tal de temperar la xocolata. Per fer-ho amb l’ajuda d’una espátula la remenem constantment per tal de que es refredi fins arribar a 32ºC. El fet de temperar la xocolata el que fa és que mantingui la brillantor.

El següent pasé s oplir els moltlles de bombons amb la xocolata. Un cop plents procedierm a buidar-los, d’aquesta manera aconseguirem que ens quedi una capa fina de xocolata a les parets del motlle però que quedi buit del centre.
Deixarem el motlle dins la nevera durant uns minuts per tal de que la xocolata s’endureixi.
Mentre esperem posarem la nocilla dins un bol i l’escalfarem una miqueta al microones per tal de facilitar el seu ús.
Un cop treiem el motlle de la nevera és hora d’omplir els bombons amb la nocilla. Hem de vigilar de no omplir amb la nocilla fins dalt de tot. Un cop farcits només hem d’acabar d’omplir el motlle amb una altre capa de la xocolata que hem desfet anteriorment.

Ara ja només queda deixar refredar el motlle dins la nevera durant 3-4 hores. Passat aquest temps ja podem desenmotllar els bombons.