dimarts, 26 de novembre del 2013

TAULA DOLÇA TEMÀTICA FUTBOL

La taula dolça gairebé al complet, falta el pastís!

Avui no porto cap recepta nova. Fa uns dies va ser l’aniversari del meu fill gran, 5 anys ja!!! Quan hi penso… 5 anys més  per mi també!!
En fi, aquest any li feia il·lusió fer una festa amb tots els companys de clase. Una ran oportunitat per poder fer proves.

Aquesta taula va ser petitona: cupcakes de futbol, cakepops simulant pilotes de futbol, el pastís en forma com no de camp de futbol i no podía faltar el plat estrella en una festa infantil: pa bimbo amb nocilla.

Als nens els va agrdar molt i els pares que es van quedar a la festa van quedar ben bocabadats.

Així que aquí us deixo les fotos peer tal de que jutjeu vosaltres mateixos/es.

Perdoneu per les fotos, sobretot la del pastís que  vaig despistar-me i vaig haver de fer-les durant la festa.

Els cupcakes.

Cakepops. Ja se que les pilotes de futbol estan formades per pentagons i hexàgons, però... amb estrelles la feina s'ha agilitat bastant.

El pastís, amb unes espelmes d'allò més originals, eren pilotetes de futbol.

dijous, 7 de novembre del 2013

CUP CAKES DE VAINILLA I MERENGA SUÍS: CUPCAKES HALLOWEEN

Avui fa just una setmana de la Castanyada i també d'una altre festa que està guanyant tarreny: Halloween. Diuen que és la nit més terrorifica de l'any però es veu que a la gent li agrada això de passar por. Jo personalment ho passo fatal veient pel·licules de terror o anant a passatges de terror, de manera que a casa el Halloween va ser d'allò més dolç amb aquests cupcakes de vainilla i merenga.
Espero que hagiu passat un bon Halloween! Ja ja ja ( riure malefic) fins la propera!!


INGREDIENTS
Per les magdalenes:
ü  115g de mantega
ü  220g de sucre
ü  3 ous
ü  200g de farina
ü  1culleradeta i ½ de llevat
ü  120ml de llet
ü  1 culleradeta d’essència de vainilla

Per la cobertura:
ü  250g de sucre
ü  3 clares d’ou
ü  300g de mantega

Per la decoració:
ü  Figures de Halloween (carbasses, ulls, barret de bruixa) de fondant

Començarem preparant les magdalenes. La primera feina és preescalfar el forn a uns 180ºC, i preparar la safata amb les càpsules pels cupcakes.
Tamissem la farina i el llevat i reservem.
Seguim barrejant el sucre i la mantega a punt de pomada. Seguidament hi afegirem els ous un a un.
Un cop tenim els ous ben integrats a la barreja hi afegim la farina en  vegades, alternant amb la llet i la vainilla.
Un cop tenim la massa preparada la dividim en les càpsules que tenim. Recordeu que no hem d’omplir les capsules més de2 /3 parts!!
Les posem al forn durant 20-25 minuts.
Un cop cuites les deixem refredar sobre una reixa.

Per preparar el merenga suís començem per escalfar les clares amb el scure. En aquest pas cal barrejar sovint per evitar que les clares cuallin. Ho escalfarem fins que el sucre s’hagi dissolt totalment.
Un cop tenim el sucre dissolt ho passem  cap al bol de la batedora i començem a muntar les clares. Hem de tenir paciencia ja que al estar una mica calentes costarà que es montin.
Un cop tenim les clares a punt de neu hem de comprobar la temperatura d’aquestes. Cal que estiguin a una temperatura ambient (més o menys) ja que si están massa calentes al afegir la mantega aquesta es desfarà.
Un cop tenim les clares a la temperatura necessària cambiem el batedor de la batedora per la pala, i afegim la mantega.
Un cop la mescla és homogènia ja tenim el merenge preparat.

Ara a decorar! Les carbasses i els barrets de bruixa els he fet amb fondant, mentre que la momia està feta amb la cobertura i l’ajuda d’una boquilla en forma de cinta.


Bon Halloween!!

dissabte, 2 de novembre del 2013

PANELLETS D'AVELLANA



Un anys més tornem a estar a TOTS SANTS, dies per menjar castanyes, moniatos i panellets. De penellets n'hi ha de moltes varietats, però en aquets sentit a casa sóm molt tradicionals i sempre preparem els mateixos: de pinyons i d'ametlla.
Aquest any però hem fet un petit cambi. Enlloc de fer-los amb farina d'ametlla els hem preparat amb farina d'avellana.
L'avellana els dona una color més fosc. Han agradat bastant però com els penellets tradicionals no hi ha res.

INGREDIENTS:
ü  300g de patata o moniato (jo els he preparat amb patata ja que el moniato no ens arada gaire a casa)
ü  400g de farina d’avellana
ü  250g de sucre
ü  Ralladura de llimona
ü  Per la decoració: pinyons, granet d’ametlla, cireres confitades, etc.

Començem per bullir les patates senceres i amb pela. Un cop cuites i encara calentes els treiem la pell i en fem un puré.
Un cop la  patata està totalment freda ho barrejem amb el sucre, la farina d’avellana i la pell de llimona. Aquest pas resulta més fácil si ens ajudem amb les mans. Un cop tenim una massa homogènia ha arribat el momento de fer  els penellets.
En fer les boletes és posible que la massa s’enganxi a les mans, per evitar-ho us aconsello tenir un plat soper amb una mica de llet per sucar les mans i així evitar que s’enganxi la massa.

Per fer les penellets de pinyons farem boletes, no massa grans, del tamany d’una pilota de ping pong. Un cop fetes les boles les arrebossem en els pinyons per tal de que s’enganxin.

Pels d’ametlla farem el mateix procediment, però enlloc de donar-los forma de bola els farem amb una forma allargada.

Pels de cirera, farem boletes i les arrebossarem amb sucre. A la part central farem una mica de pressió de manera que quedi una cavitat on posar la cirera.

Un cop tenim tots els panellets fets els pintem ambo u batut per tal de que al coure’ls obtinguem uns panellets amb un color doradet molt atraient.


L’ultim pas és coure’ls al forn a 225-250ºC durant uns 8-10 minuts. Fins que obtinguin el color dorat desitjat.

dijous, 24 d’octubre del 2013

ANGEL FOOD CAKE


Si si, encara respiro... després de 2,3... o no se quantes setmanes torno amb una recepta per llepar-se'n els dits!!!
Es tracta d'un pastís fet a base de clares d'ou, amb una textura moooltt esponjosa. És un pastís ideal per utilitzar les clares que ens sobren quan fem crema o qualsevol altre recepta on només utilitzem els rovells de l'ou.
Jo feia temps que tenia aquesta recepta ullada però fins ara no m'he decidit a preparar-la i us asseguro que amb l'èxit que va tenir no tardare massa a repetir-la.
I vosaltres, us animeu a fer-la?

INGREDIENTS
ü  9 clares d’ou
ü  169g de sucre extra fi
ü  ¼ de culleradeta de sal
ü  1 cullereta de crémor tartar
ü  1 cullereta d’essència de vainilla
ü  124g de farina
ü  96g de sucre extra fi

Per decorar:
ü  200ml de nata
ü  1 cullerada de sucre

Començarem per preescalfar el forn a 180ºC i untar el motlle amb mantega  per tal d’evitar que s’enganxi la massa del pastís.
Seguirem per muntar les clares. Un cop estiguin espumoses hi afegim la sal, el crémor tartar la vainilla i els 169g de sucre. Seguirem muntant les clares fins que estiguin ben muntades formant pics durs.
Arribats en aquest punt hi afegim la farina i els 96g de sucre que restaven (previament tamissats). Per afagir la farina i el sucre ho farem amb l’ajuda d’una espátula realitzant moviments suaus per no “espatllar” la consistencia de les clares.

Un cop tenim la massa prparada l’aboquem dins el motlle  vigilant de que no es formin bosses d’aire, igualem la superficie i ja està llest per anar al forn.
Ho courem durant 35 minuts o fins que veiem que els pastís ha pujat i te un color caurat i sigui esponjós al tacte.

Un cop cuit, el traiem del forn i el posem boca avall (sense treure’l del motlle) fins que s’hagi refredat completament.

Un cop fred el desmotllem, i podem decorar-lo amb nata muntada.


Què us sembla? És o no és menjar dels angels? Bon profit!!

dimecres, 11 de setembre del 2013

BRAÇ CATALÀ



 Avui és 11 de setembre, diada de Catalunya. Molta gent ho celebra participant a la via Catalana, però a casa amb 2 nens petits ho tenim una mica difícil per poder-hi assistir. Així que nosaltres farem una celebració "gastronòmica" de la diada. He fet un braç, però no un braç de gitano no, sinó un braç CATALÀ!!! Si si, el pa de pessic te els colors de la nostra bandera i el farcit... doncs esclar: crema CATALANA!!! Espero que us agradi!!!

BONA DIADA I VISCA CATALUNYA!!!!

INGREDIENTS
Pel pa de pessic:
ü  6 ous
ü  150g de sucre
ü  150g de farina
ü  1 pols de sal
ü  1 cullerada d’essència de vainilla
ü  Colorants en gel o pasta: groc i vermell

Per la crema catalana:
ü  6 rovells d’ou
ü  1 litre de llet
ü  200g de sucre
ü  1 branca de canyella
ü  Pell d’una llimona
ü  40g de maicena o midò

Per preparar el pa de pessic batem els ous amb el sucre i la vainilla fins que blanquegin. Seguidament hi afegim la sal i a continuació la farina previament tamissada. Cal incorporar la farina amb moviments suaus.
Dividim la massa obtinguda en dos bols. Cal tenir en compte que en un bol la quantitat de massa ha de ser menor ja que la senyera està formada per 5 bandes grogues i només 4 de vermelles. En un bol hi afegim colorant groc i a l’altre colorant vermell. Un cop tenim la massa tenyida la posem cada una dins una màniga pastissera.
Sobre una safata de forn hi col·loquem un paper de forn, al damunt d’aquets hi aboquem la massa. Començem amb la massa de color groc fent una banda de dalt a baix, al seu costat hi fem una banda amb la massa de color vermell, i així successivament fins a completar la senyera.
Ho courem al forn que previament ham preescalfat a 180ºC durant uns 10 minuts.
Un cop tenim la senyera cuita, al damunt hi posem un alter paper de forn I l’enrotllem de manera transversal a les bandes.

Mentre el pa de pessic es refreda preparem la crema catalana.
Reservem un got de llet i la resta la posem dins un cassó juntament amb el sucre, la pell de llimona i la canyella. Ho deixem al foc fins que la llet comenci a fumejar.
Mentrestant barrejem els rovells amb el sucre, la llet que hem reservat i la maicena.  Un cop la llet ja fumeja la retirem del foc i retirem la pell de llimona i la canyella i hi afegim la barreja dels rovells que hem passat pel colador per tal d’evitar qualsevol grumoll que hagi pogut quedar.
Ho tornem a posar al foc remenant sovint per tal de que no es cremi. Quan la crema comença a expesseïr ho retirem del foc i ho posem dins un bol per tal de que es refredi totalment.

Un cop tenim la crema i el pa de pessic totalment freds ja podem muntar el nostre braç.
Estirem la làmina de pa de pessic i al seu damunt hi escampem una capa de la crema i enrotllem el pa de pessic de manera perpendicular a les bandes.
Aquí tenim el nostre braç català.


Bon profit i bona diada!!

dimarts, 13 d’agost del 2013

PASTÍS DE LLIMA


Aviat farà un més que va neixer la primera filla d'uns amics. Es diu Cloe, és tan menuda i bonica.... Doncs bé, fa uns dies vam nar a fer-los una visita i vaig portar-los aquest pastís tan... rosa, jejeje. Com que la Cloe no el va poder tastar per a ella vaig fer-li un altre pastís diferent: un pastís de bolquers!! Als seus pares els va agradar, espero que a vosaltres també.

INGREDIENTS
Per un pa de pessic (necessitem 2 pans de pessic un de color rosa i un natural, sense colorants):
ü  6 ous
ü  200g de sucre
ü  200g de farina
ü  Colorant alimentari rosa

Per l’almíbar:
ü  50ml de suc de llima
ü  50g de sucre

Per la cobertura:
ü  340g de formatge d’untar
ü  90g de mantega
ü  16g de vainilla ensucrada
ü  200g de sucre glaç
ü  160g de nata per muntar
ü  Unes gotes de suc de llima
ü  Colorant rosa i ila

Com sempre començem preparant el pa de pessic. Com ja he dit en necessitem dos: un de natural i un de color rosa ja que aquest pastís és per una nena. Aquest és un d’aquells casos en els que podem utiltzar un disc de pa de pessic que hagi sobrat d’altres pastissos i el tenim congelat.
Jo tenia un pa de pessic congelat per tant només en faré un, el rosa.
Separem els rovells de les clares. Batem els rovells amb el sucre fins obtenir una texura cremosa. Hi afegim una mica de colorant en gel o pasta de color rosa ho barrejem i reservem.
Muntem les clares a punt de neu i les afegim a la mescla anterior.
Ara  amb suavitat incorporem la farina (tamisada). Un cop tenim la massa homogènia ho aboquem al motlle i ho coem al forn (preescalfat a 180ºC) durant 35 minuts.

Mentre tenim el pa de pessic al forn prepararem l’almíbar.  En un cassó hi posem el suc de llima i el sucre.  Ho deixem al foc remenant sovint fins que obtingui una textura que recordi al caramel. Un cop hem aconseguit la textura desitjada reservem.

Per preparar la cobertura comencem per barrejar el formatge amb la mantega. Un cop està ben integrat hi afegim la vainilla ensucrada, el suc de llima i el sucre glaç. Un cop tots els ingredients estan integrats ho reservem.
En un bol muntem la nata i ho afegim a la mescla anterior amb suavitat.
Dividim la cobertura en 3 bols: en un hi afegim una mica de colorant rosa, en un altre també hi afegim colorant rosa però una mica més de quantitat per aconseguir un rosa intens, a l’altre bol hi afegim colorant lila.

I ara... la part artística!!
El pa de pessic que hem preparat el partim de manera que obtinguem 2 discs. Amb un tallador rodó de diamedtre més petit que el pa de pessic tallem la part central de cada disc.
Repetirem l’operació amb el pa de pessic natural.
Ara “barrejarem” els pan de pessic de manera que obtindrem un discs roses amb el centre de pa de pessic natural i un disc natural amb el centre rosa.

Un cop tenim un pis muntat el pintem amb almívar i ho cobrim amb una capa de la crema de formatge i llima de color rosa pàlid.
Posem al damunt un disc de colors inversos a l’anterior. És a dir si el disc del pis inferior tenia el centre rosa, al damunt hi posem un disc amb el centre de color natural i repetim l’operació: almíbar i cobertura. Repetirem aquest procés fins acabar tots els pisos.

Per acabar cobrirem tot el pastís amb la cobertura de color rosa pàl·lid per tal d’igualar el pastís.

El següent pas és  cobrir el pastís amb la cobertura de colors rosa i lila. Começem per la part superior amb la cobertura rosa clar. Un cop tenim la part de dalt seguirem pels laterals.
A la part inferior hi posem una capa de la cobertura lila, i a la part superior la cobertura de color rosa intents.
Amb una espàtula eliminarem l’eccés de cobertura i de passada aconseguirem un efecte degradat.
Per decorar la part superior  he fet la figura d’un osset de peluix amb fondant.


Un detall del degredat de colors.
L'osset de fondant.
El tall del pastís.
El pastís de la Cloe.

diumenge, 4 d’agost del 2013

PASTÍS DE XOCOLATA BLANCA I CURD DE LLIMA

Com ja sabeu la setmana passada va ser Sant Jaume i Santa Anna, i quina casualitat els meus pares es diuen Santi i Anna així que... aquí teniu el pastís que els vaig fer per celebrar-ho. La idea inicial era un pastís de xocolata blanca i fruita de la passió, però cuan ens dirigiem amb els nens a comprar la fruita de la passió... el cotxe va decidir deixar-nos tirats!!! En fi, vaig haver d'improvitzar i cambiar la fruita de  la passió per llima. Espero que us agradi tan com els va agradar als meus pares!!
Felicitats pares!!

INGREDIENTS:
Pel pa de pessic:
ü  6 ous
ü  200g de farina
ü  200g de sucre

Per l’almíbar:
ü  100g de sucre
ü  100ml de suc de llima

Per la mousse:
ü  250ml de nata
ü  2 ous
ü  3 làmines de gelatina
ü  20g de sucre
ü  150g de xocolata blanca
ü  Un rajolí de llet

Pel curd de llima:
ü  4 ous
ü  200g de sucre
ü  120 ml de suc de llima (pulpa inclós)
ü  150g de mantega
ü  3 làmines de gelatina

Començem per preparar el pa de pessic.
Separem els rovells de les clares. Batem els rovells amb el sucre fins obtenir una textura cremosa i reservem.
Muntem les clares a punt de neu i les afegim a la mescla anterior.
Ara  amb suavitat incorporem la farina (tamisada). Un cop tenim la massa homogènia ho aboquem al motlle i ho coem al forn (preescalfat a 180ºC) durant 35 minuts.

Per preparar l’almíbar posem els ingredients en un cassó i ho deixem al foc remenant sovint fins que adquireixi una textura semblant al caramel. Un cop ja ha adquirit la textura desitjada ho retirem del foc i ho deixem refredar.

Per preparar la mousse de xocolata blanca començarem per muntar la nata i reservar. Muntem seguidament les clares i també reservem.
Continuem per batre els ous amb el sucre fins que blanquejin.
En un bol amb aigua i posem les làmines de gelatina per tal de que s’hidratin.
Fonem la xocolata blanca al bany maria o al microones.
Un cop tenim les làmines hidratades les escorrem be per tal de no afegir aigua a la mousse. Dissolem les làmines amb el rajolí de llet (tèbia). Ara barrejem les làmines de gelatina i llet amb la xocolata fosa i els rovells amb sucre. Un cop estàn tots els ingredients integrats hi afegim la nata i les clares amb molta suavitat i ja tenim la mousse preparada.

Ara només queda preparar el curd de llima. Per fer-ho barrejem els ous, el sucre i el suc de llima juntament amb la pulpa de llima en un cassó i ho posem al bany maria. Cal remenar sovint. Ho deixem al foc fins que comença a espesseir.
Mentrestant posem la gelatina dins un bol en aigua per tal de rehidratar-la.
Quan el curd comença a espesseir ho retirem del foc i hi afegim la gelatina hidratada (ben escorreguda, sense l’aigua). Ho barrejem tot i ho passem pel colador.
Deixem temperar la mescla durant uns 10-15 minuts. Passat aquest temps hi afegim la mantega a temperatura ambient.
El curd un cop fet cal posar-lo directament sobre la massa (pa de pessic, mousse, etc) ja que si esperem que es refredi quedarà “cuallat” i serà de mal treballar.

L’últim pas és muntar el pastís.
El pa de pèssim que hem fet i hem deixat refredar totalment és probable que sigui bastant alt, per aquest motiu el tallarem de manera que ens quedi un disc de 1,5- 2 cm de gruix (aproximadament, així depèn del gust de cadascú).
Amb l’ajuda d’un ganivet podem retallar les vores per aconseguir un pa de pessic més esponós.
Un cop tenim el pa de pèscim preparat el posarem dins un motlle per poder muntar el pastís amb més facilitat.

Amb l’ajuda d’un pinzell pintem tot la superfície del pa de pessic amb l’almíbar de llima.
Seguidament hi abocarem la mousse de xocolata blanca. La mousse cal abocar-la just quan l’hem acabat de preparar per tal de que cualli sobre el pa de pessic i adquireixi la forma del motlle que utilitzem. Ho deixarem dins la nevera per tal de que adquireixi consistència.

Un cop a cuallat hi aboquem el curd de llima just acabat de preparar. Al abocar el curd cal anar en compte ja que si la mousse no està del tot cuallada es poden barrejar les dues capes.
Ho deixarem a la nevera durant unes hores per tal de que adquireixi la consistència necessària.

Per decorar al damunt hi escampem uns ncenalls de xocolata blanca que hem fet rallant un tableta de xocolata amb l’ajuda d’un pelador de patates.


I ara si, ja tenim el nostre pastís apunt per degustar-lo.