Ingredients (per
una ensaïmada de mig kilo):
ü 3 ous
ü Aigua
ü Sucre
ü Sucre glaç
ü Farina de força
ü 25g deLlevat premsat
ü Llard
ü Oli d’oliva
ü Cabell d’àngel
Necessitem tres
bols de la mateixa mida.
En un dels bols
hi posem els ous, el volum que ocupen aquests és el que ens marcara la
quantitat de la resta dels ingredients (aigua i sucre). En un altre bol hi
posem el mateix volum de sucre i a l’altre el mateix volum d’aigua tèbia.
Batem els
ous. Desfem el llevat amb l’aigua tèbia i ho afegim als ous batuts.
De mica en mica
anem afegint la farina, vigilant de que no ens quedin grumolls. Quan la pasta
deixa de ser líquida hi afegim el sucre i continuem afegint farina fins que
sigui una massa tova i moldejable.
Seguidament
deixarem la massa en un recipient untat amb oli d’oliva i tapada amb un drap de
cuita per tal de que llevi. El millor
lloc perquè llevi és dins el forn (apagat). Deixarem que llevi fins a triplicar
el seu volum (unes 12 hores, a l’estiu unes 3-4hores).
Quan ja ha llevat
dividim la massa en dos. Untem una taula ambo li d’oliva per estirar la massa
sense que aquesta quedi enganxada a la taula. Cal estirar bé la massa fins que
quedi practicament transparent (si la massa es foreda no passa res).
Un cop tenim la
massa ben estirada la cobrim amb llard i hi tirem sucre i també hi posem el
cabell d’àngel. Seguidament començarem ha enrrotllar la pasta formant un cuc.
Repetirem aquest
procés amb l’altre meitat de la massa.
Quan ja tinguem
els dos cucs fets els trençarem entre ells i el posarem sobre una safata de
forn untada amb oli o bé mantega. A la safada els posarem donant-los la forma d’ensaïmada,
és a dir donant-li voltes com si fos un cargol. Cal tenir en compte de deixar
espai entre les voltes ja que ha de tornar a llevar.
Tornarem a deixar
que llevi fins que tripliqui el volum (unes 3 hores a l’estiu i unes 8-9 hores
a l’hivern). Un cop a llevat ja la podem coure.
Cal preescalfar
el forn a 200ºC. La courem durant uns 10-12 minuts. Per saber si està cuita
podem punxar amb un escuradents i si aquest surt net ja està cuita. Millor
colocar la safata a l’estant més baix del forn.
Un cop l’ensaïmada
s’ha refredat una mica podem posar el sucre glaç pel damunt.
Quina bona pinta!!! llàstima de no poder-la tastar... deu ni do quina feinada, segur que va quedar boníssima.
ResponEliminaFins aviat