dimecres, 31 d’octubre del 2012

ENSAÏMADA DE MALLORCA






Ingredients (per una ensaïmada de mig kilo):
ü  3 ous
ü  Aigua
ü  Sucre
ü  Sucre glaç
ü  Farina de força
ü  25g deLlevat premsat
ü  Llard
ü  Oli d’oliva
ü  Cabell d’àngel

Necessitem tres bols de la mateixa mida.
En un dels bols hi posem els ous, el volum que ocupen aquests és el que ens marcara la quantitat de la resta dels ingredients (aigua i sucre). En un altre bol hi posem el mateix volum de sucre i a l’altre el mateix volum d’aigua tèbia.

Batem els ous. Desfem el llevat amb l’aigua tèbia i ho afegim als ous batuts.
De mica en mica anem afegint la farina, vigilant de que no ens quedin grumolls. Quan la pasta deixa de ser líquida hi afegim el sucre i continuem afegint farina fins que sigui una massa tova i moldejable.
Seguidament deixarem la massa en un recipient untat amb oli d’oliva i tapada amb un drap de cuita per tal de que llevi.  El millor lloc perquè llevi és dins el forn (apagat). Deixarem que llevi fins a triplicar el seu volum (unes 12 hores, a l’estiu unes 3-4hores).

Quan ja ha llevat dividim la massa en dos. Untem una taula ambo li d’oliva per estirar la massa sense que aquesta quedi enganxada a la taula. Cal estirar bé la massa fins que quedi practicament transparent (si la massa es foreda no passa res).
Un cop tenim la massa ben estirada la cobrim amb llard i hi tirem sucre i també hi posem el cabell d’àngel. Seguidament començarem ha enrrotllar la pasta formant un cuc.
Repetirem aquest procés amb l’altre meitat de la massa.

Quan ja tinguem els dos cucs fets els trençarem entre ells i el posarem sobre una safata de forn untada amb oli o bé mantega. A la safada els posarem donant-los la forma d’ensaïmada, és a dir donant-li voltes com si fos un cargol. Cal tenir en compte de deixar espai entre les voltes ja que ha de tornar a llevar.
Tornarem a deixar que llevi fins que tripliqui el volum (unes 3 hores a l’estiu i unes 8-9 hores a l’hivern). Un cop a llevat ja la podem coure.
Cal preescalfar el forn a 200ºC. La courem durant uns 10-12 minuts. Per saber si està cuita podem punxar amb un escuradents i si aquest surt net ja està cuita. Millor colocar la safata a l’estant més baix del forn.
Un cop l’ensaïmada s’ha refredat una mica podem posar el sucre glaç pel damunt.

1 comentari:

  1. Quina bona pinta!!! llàstima de no poder-la tastar... deu ni do quina feinada, segur que va quedar boníssima.
    Fins aviat

    ResponElimina