dissabte, 30 de març del 2013

BRUNYOLS

Com cada any, el dijous sant a casa és el dia de fer brunyols o bunyols dieu-ne com volgueu. Aquest any enlloc d'amassar-los a mà ho he fet amb l'amassadora i ha anat molt bé, ja que ha quedat una massa que per treballar era perfecte. L'únic "problema" és que no han llevat massa, no sé si serà pel temps ja que va ploure durant tot el dia, l'humitat, etc. He de dir que tot i no llevar massa de gust estaven.... deliciosos!!

INGREDIENTS
ü  2kg de farina
ü  ½ kg de sucre
ü  7 ous
ü  150g de llevat de Forner
ü  1 pot d’anís en gra (uns 45g aprox)
ü  ½ pot de vainilla ensucrada
ü  La ralladura de 2 llimones
ü  ½ got de moscatel
ü  ½ got d’anís
ü  100g de mantega
ü  Una miqueta d’aigua
ü  Sucre per ensucrar-los un cop cuits
ü  Anís per ruixar-los
ü  Oli

Començarem per posar dins un recipient gran la farina, el sucre, la vainilla, l’anís en gra i la pell de llimona i ho barrejem una miqueta.
Seguidament hi afegim la fantega fosa, l’anís i el moscatel.
En un got o tassa hi posem una mica d’aigua tíbia i hi dissolem el llevat. Un cop ben desfet ho afegim a la barreja anterior i seguim barrejant.
Ara ja només queda afegir els ous. Ho ferem posan-los un a un. Siguerem amassant una estona més.
Un cop la massa està ben amassada la tapem amb un drap i la deixem que llevi fins a doblar el volum. Aquest procés depent molt de la temperatura, humitat, etc i pot oscil·lar entre 1 i 3 hores.

Un cop la massa ha llevat és el moment de coure el brunyols.
Ho farem amb un paella fonda i amb oli abundant.
Tallem la massa en porcions no massa grans ja que amb l’escalfor de l’oli encara creixerà una miqueta més. Els brunyols han d’aconseguir un color marronós.
Un cop cuits els traiem del foc i els posem en una safata on amb l’ajuda d’un porró amb anís els ruixarem una miqueta.
El següent pasé s ensucrar-los, i l’últim però un dels més importants és: disfratar-los, hi ha qui ho fa amb una copeta de moscatell.

6 comentaris:

  1. Un dia vull provar de fer bunyols que no siguin de vent, i em sembla que faré servir aquesta recepta!!! Moltes gràcies!!!Una abraçada

    ResponElimina
  2. Quina bona pinta. Segur que ja han volat...

    ResponElimina
  3. Aquest any he estat fora i no n'he pogut fer. Potser m'animo i els faig. Sempre es diu que tots els sants tenen una capvuitada. T'han quedat perfectes

    ResponElimina
  4. Aquest any Rosa Maria la massa ha quedat perfecte ja que no s'enganxava.
    Espero que t'animis a fer-ne!!

    ResponElimina
  5. Mònica si en fas amb aquesta recepta ja hem diras que tal t'han sortit!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  6. Ai Carmen com ens coneixes eh!! jejeje Practicament han volat tots, ja saps que aquestes coses a casa no duren gaire!
    fins aviat

    ResponElimina